We helpen werkgevers zich voor te bereiden op wat komen gaat

Mark Bremen (52) houdt zich als teamlead relatiemanagement bij APG bezig met de toekomst: hij adviseert werkgevers onder meer over duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers.

 

De levensverwachting stijgt, we worden fitter oud. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de pensioenen. Wij als relatiemanagers gaan daarover met werkgevers in gesprek. Wat betekent het voor hen als werknemers langer blijven werken of na de AOW-leeftijd zelfs willen blijven doorwerken? Hoe kun je er met pensioen voor zorgen dat de werkdruk niet te hoog is voor oudere werknemers en dat de balans tussen werk en privé goed blijft? Deeltijdpensioen is daarvoor bijvoorbeeld een optie. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook werknemers die hun werk helemaal beu zijn en niet meer willen of kunnen. Hoe kun je het voor hen mogelijk maken om eerder te stoppen?

 

Mijn team bestaat uit tien personen, zes mannen en vier vrouwen. In de praktijk gaan we een relatie aan met werkgevers waar wij een verschil kunnen maken en werken we aan een gezamenlijk doel, zoals pensioenbewustzijn op de kaart zetten. Dan heb je ook zinvolle gesprekken.

 

Wij zijn vanuit APG het aanspreekpunt voor de werkgevers. Relatiemanagers zijn een soort huisartsen of generalisten, die van alles een beetje afweten. Als de vraag dieper gaat, weten we de juiste specialist aan tafel te brengen. Een van onze rollen is het pensioenbewustzijn bij werkgevers verhogen. Dat doen we bijvoorbeeld door hen gericht te informeren op basis van alle data die wij hebben. We leveren daarin echt maatwerk. Hoeveel mensen gaan de komende jaren met pensioen, en wat betekent dat voor de organisatie? Hoe behouden ze hun kennis en ervaring en hoe trekken ze nieuwe mensen aan? Zo kunnen ze nu al schakelen op wat komen gaat, in plaats van te wachten tot het ze overkomt. We kunnen werkgevers ook afzetten tegen hun eigen sector: hoe doen ze het in vergelijking met anderen? Dat kan nuttige inzichten opleveren.

Ik meen oprecht dat ik me geen leukere baan kan voorstellen. Dit is voor mij gewoon de leukste baan van de wereld. Het is divers en afwisselend. Ik sta met mijn poten in de klei en mag informatie van buiten naar binnen brengen. Binnen APG zijn heel veel mensen aan het werk voor fondsen en hun deelnemers en werkgevers , zonder hen ooit in het echt te zien. Wij kijken ze recht in de ogen en horen van hen wat er speelt.

 

Ik werk al 32 jaar voor APG, waarvan de laatste 26 jaar in de buitendienst. Sinds ik hier werk ben ik altijd aan het leren geweest, linksom of rechtsom. Ik heb allerlei opleidingen en trainingen gevolgd. Voor mijn eigen ontwikkeling of verder kijkend naar een ander type functie. APG juicht dat alleen maar toe. Na elke drie tot vijf jaar ben ik zelf actief op zoek gegaan naar een andere functie binnen het bedrijf. Het mooie van APG is dat het zo groot is dat er wat dat betreft ontzettend veel mogelijkheden zijn. En ze ondersteunen je daar ook in. Alle verschillende functies die ik heb bekleed, hebben één rode draad: het maximale uit mensen halen. Dat is wat ik het liefst doe.”

 

#ziejijtoekomstbijapg

Voor mij is dit de leukste baan van de wereld