"Als coach heb je geen toverstafje"

Marcel Simons, Agile coach

“Je zou mij kunnen zien als een voetbalcoach van een team talentvolle spelers. APG’ers zijn hoog opgeleide experts in hun eigen vakgebied. Als ik ze kan helpen het Agile werken goed onder de knie te krijgen bereiken we maximale resultaten.

Ons werk is behoorlijk wat complexer geworden dan vroeger, en dat vraagt een andere aanpak. Een Agile aanpak, die inhoudt dat we wendbaarder zijn en flexibeler samenwerken. Agile lijkt een modewoord, maar het  is een best practice en heeft zich in de praktijk al lang bewezen. Alleen betekent dat niet dat elke collega, en elk team dat meteen onder de knie heeft en kan toepassen. Als coach deel ik mijn ervaring in zo veel mogelijk teams en laat hun begrijpen en voelen wat Agile werken eigenlijk is.

 

Als ik om me heen kijk zie ik dat mensen die initiatief nemen en persoonlijk leiderschap in hun bloed hebben, Agile werken het meest omarmen. Zij vinden het fijn als ze zelf de verantwoordelijkheid krijgen om continu te leren en verbeteren. En dan is Agile werken een ideale match.

Er is geen ‘one size fits all’ oplossing, elk team is anders. Soms lukt het Agile werken niet meteen of ervaar ik weerstand bij de teamleden. Dan bedenk ik een nieuwe strategie en geef ik opnieuw advies. Je hebt als coach nu eenmaal geen toverstafje, maar toch vind ik altijd wel de tools om een team vooruit te helpen.

 

Als een team vloeiend de Agile methode toepast ben ik in feite overbodig, en hoef ik alleen nog af en toe als adviseur mee te kijken. Dan kan ik weer ergens anders worden ingezet."

 

#ziejijtoekomstbijAPG

Er is geen 'one size fits all' oplossing.