"Het gaat goed, maar het moet beter"

Jana Stegerhütte, QA & Test Lead bij IT

 

"IT levert hele mooie dingen voor de rest van de organisatie, en met goede testexpertise verbetert de kwaliteit van die producten nog meer. Toen ik als QA & Test Lead begon bij APG, zag ik wel dat het testen binnen onze groep beter kan. Daarom ben ik gelijk aan de slag gegaan met het maken van een plan van aanpak om het testen naar een hoger niveau te tillen. Daarin bied ik vooral handvatten aan teams en collega’s om beter te testen, en ik ga hen daarbij begeleiden. Dit met het uiteindelijke doel om de QA mindset te vergroten en daardoor bij te dragen aan de kwaliteit van onze producten en services.

Ik ben niet alleen bezig met het maken van het voorstel om het testen naar en hoger niveau te tillen, ik probeer nu al impact te maken door dingen te verbeteren. Bij onze uitwijktest bijvoorbeeld. Daarbij wordt één keer per jaar de hele productieomgeving verplaatst van onze vaste locatie naar een andere locatie en worden systemen op de oorspronkelijke locatie uitgezet. Zo weten we zeker dat APG ook in extreme omstandigheden gewoon aan het werk kan blijven.
Die uitwijktest is elke keer weer een behoorlijk project. Een grote groep mensen die dagelijks met deze systemen werken, doet mee aan de test. Wat je dan ziet is dat de te nemen stappen wel in de hoofden van de mensen zitten, maar dat niet alles “op papier” staat. Daardoor kunnen stappen vergeten worden, en dat risico sluit je uit door een goed testplan te maken en nauwkeurig te volgen. Uniformiteit in werkwijze speelt hierbij ook een belangrijke rol. Bij deze zaken kan ik collega’s ondersteunen.

Wat ook meteen opviel toen ik bij APG kwam werken is dat de IT hier echt van een hoog niveau is. Ik heb de afgelopen jaren redelijk wat bedrijven gezien, en APG springt er behoorlijk bovenuit. Naast goede faciliteiten is ook de deskundigheid van de collega’s zeer hoog. Opleiding en ervaring in testen is dan ook onmisbaar. Een goede IT-opleiding is wel gewenst, want om software en hardware goed te testen moet je wel begrijpen hoe het allemaal werkt. Je hebt dan ook, naast functionele kennis, technische kennis nodig. Aangevuld met een specifieke testcursus als ISTQB of TMap. Collega’s bij APG zijn heel open en bereid om te helpen. Als je gewoon de juiste vragen durft te stellen, kun je hier veel leren en jezelf verder ontwikkelen."

 

#ziejijtoekomstbijAPG

Gewoon de juiste vragen durven te stellen