‘We proberen de toekomst zo goed mogelijk te voorspellen’

Esmée Simons (23) houdt zich als actuaris bij APG onder meer bezig met de impact van de hogere levensverwachting op de pensioenen.

 

“Wat het voor de pensioenen betekent als we in de toekomst allemaal fit 120 worden? Grote kans dat de pensioenpremies zullen stijgen of dat de AOW-leeftijd fors moet stijgen om dat te kunnen financieren. Het is een gevoelig onderwerp, maar die AOW-leeftijd stijgt natuurlijk niet voor niets. Het maakt nogal een verschil of iemand drie jaar van z’n opgebouwde pensioen kan leven, of dertig jaar.

 

Als actuaris houd ik me bezig met dit soort kansberekeningen. In feite proberen we de toekomst zo goed mogelijk te voorspellen. Pensioenfondsen moeten genoeg geld in kas hebben om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen uitkeren. Maar hoeveel is genoeg? Daarop zijn natuurlijk allerlei factoren van invloed. De levensverwachting is daar één van. Het is, naast de rente, een van de belangrijkste factoren waarmee wij rekenen.

 

Het grootste deel van mijn werkzaamheden bestaat uit het maken van berekeningen en het toelichten daarvan. Kunnen we indexeren, en zo ja, met hoeveel dan? En wat zijn de financiële gevolgen van veranderingen in de factoren die we gebruiken voor onze berekeningen? Eens per jaar worden de pensioenpremies herijkt, dan kijken we wat fondsen nodig hebben om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen en op basis daarvan worden de pensioenpremies met een bepaald percentage verhoogd of verlaagd.

 

Een van de redenen dat ik mijn werk zo leuk vind, is dat we echt een maatschappelijk belang dienen: ervoor zorgen dat er genoeg geld is om iedereen straks te kunnen laten genieten van een goed pensioen. Ik merk dat het nieuwe pensioenstelsel veel vragen oproept bij mensen, ook in het dagelijks leven. Mensen proberen het te snappen, maar het is behoorlijk complex. Ik zie het als een uitdaging om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Het is een onderwerp dat leeft, en juist dat maakt het voor mij zo interessant.

Veel mensen denken dat je als actuaris de hele dag berekeningen maakt achter de laptop. Maar dat is slechts een deel van onze werkzaamheden. We adviseren ook de fondsen, en bespreken met de collega’s van communicatie hoe we bepaalde uitkomsten het beste kunnen communiceren richting de deelnemers. Het werk is dus een stuk breder dan alleen maar berekeningen maken.

 

Ik ben bij APG terechtgekomen door het schrijven van mijn scriptie. Toen ik een specialisatie mocht kiezen bij mijn studie econometrie, spraken de vakken in het actuariaat me het meest aan. Mijn scriptie wilde ik graag bij een bedrijf gaan doen. APG leek mij een boeiende plek, omdat je hier concreet bezig bent met de toekomst. Inmiddels ben ik alweer twee jaar in dienst.

 

Ik voelde me direct thuis bij APG. Het bedrijf besteedt echt aandacht aan de ‘young professionals’. Zo worden er allerlei activiteiten, events en borrels georganiseerd vanuit YoungAPG. Ik zou het iedereen aanraden om je carrière te beginnen bij APG. Ook als startende actuaris zit je hier ontzettend goed. Je kunt veel kennis opdoen, allerlei opleidingen volgen of doorstromen naar andere functies binnen het bedrijf. Ik heb zelf net de opleiding tot erkend actuaris afgerond. APG stimuleert dat, en mede daardoor is het een heel fijne werkgever.”

 

#ziejijtoekomstbijapg

Veel mensen denken dat je als actuaris de hele dag berekeningen maakt achter de laptop