We hebben zo’n nieuwe bloedgroep nodig

Bas de Jonge, business lead digital change & innovation

 

“Naast mijn klassieke rol als risicomanager besteed ik het grootste deel van mijn tijd aan mijn rol als programmaleider bij het programma digital change & innovation bij de CFRO van het bedrijfsonderdeel Vermogensbeheer, voor mij een van de meest dynamische onderdelen van APG. Met 25 collega’s runnen we zes projecten en een competence center en kijken we vooral hoe de CFRO-functie van de toekomst eruitziet. Waar willen we staan en hoe moeten we dan onze tools, technieken en mensen ontwikkelen? We zullen niet meer de standaard profielen zien van risk controllers, IT auditors en accountants, maar veel meer multidisciplinaire bruggenbouwers.

 

Zo’n nieuwe bloedgroep hebben we nodig. We willen niet alleen niet ingehaald worden door de markt, we willen het ook beter blijven doen. Als tweede lijn binnen de CFRO willen we op een toegankelijke en intuïtieve manier onze informatie, inzichten en adviezen aan de eerste lijn besluitvormers kunnen aanbieden, zodat zij proactief kunnen sturen. Dat is een switch van een analyserende rol van bestaande informatie naar een voorspellende rol. Dat vergt een andere houding én een IT savvy mind. Je hoeft geen programmeur te zijn, maar je moet wel snappen hoe een proces ondersteund wordt door IT en wat de taal van de business is. Zeker bij onze DevOps werkwijze wordt dat snijvlak tussen business en IT steeds relevanter.

Digitalisering leidt ertoe dat we eerder kansen kunnen zien en geld kunnen besparen, maar het biedt ook de kans om binnen APG afdelingsoverstijgend oplossingen te bieden. Dat zijn stappen vooruit. Ik heb zelf een enorme drang naar verbetering, vernieuwing en vooruitgang. Het heeft best lang geduurd om dit van de grond te krijgen, want ook dat hoort een beetje bij APG, maar dit is echt het juiste moment om dit te doen. Dat komt door de technische mogelijkheden die we hebben, onze positie op de markt en de technische standaard van de maatschappij. Iedereen doet nu alles met z’n telefoon, dus IT wordt steeds meer onderdeel van je leven.

 

Dat we bij APG nu zo inzetten op vernieuwing creëert enthousiasme bij collega’s. We kunnen makkelijk opgaan in de waan van de dag, maar je voelt de energie nu we grote stappen zetten én echt dingen veranderen. En dat geeft mijzelf ook veel energie!”

 

#ziejijtoekomstbijAPG

Ik heb een enorme drang naar verbetering, vernieuwing en vooruitgang.