Hoe ingewikkelder een probleem, hoe leuker

Tom Janssen, Data Steward

 

“Data worden gezien als het nieuwe goud. Maar de kwaliteit van die data moet wel goed zijn, voordat ze echt goud waard zijn. Met de komst van het nieuwe pensioenstelsel gaan de acht pensioenfondsen waar APG voor werkt over van een collectieve pensioenpot naar 4,8 miljoen individuele potjes. Dan is het superbelangrijk dat alle data op orde zijn en probleemloos kunnen worden verhuisd.

Daar werk ik nu aan. Vijf jaar geleden solliciteerde ik naar de functie van Data Steward. Eerder werkte ik bij de administratie van Pensioenuitvoering bij APG en daarvoor bij pensioenuitvoerder AZL. Maar ik vond het steeds boeiender om te weten welke systemen er achter de diverse administratie-applicaties zitten. Dan kom je al snel bij de techniek terecht.

 

Als Data Steward ben ik verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken en het verbeteren van de datakwaliteit. Met nieuwe data-analyse methodes kunnen mijn collega’s en ik onjuistheden of onvolkomenheden in de pensioenadministratie voorkomen en beter opsporen. Soms krijgen we van een afdeling een probleem met data door. Wij checken of een incident bij meerdere deelnemers van een pensioenfonds speelt en zo ja, hoe groot de totale doelgroep is. We gaan na wat de oorzaak is en hoe we die kunnen oplossen. De oplossing kan bijvoorbeeld een software aanpassing zijn. Of het werkproces wordt aangepast. Ook kunnen we extra geautomatiseerde controles regelen. Daarna monitoren we natuurlijk of het probleem inderdaad niet meer voorkomt.

 

Waarom mijn functie ‘steward’ heet? Toen ik de vacature zag, moest ik ook denken aan een vliegtuig. De overeenkomst is het service-aspect, denk ik. Wij zorgen ervoor dat alles op de juiste manier verloopt, we faciliteren gebruik en beheer van data. Daarmee hebben we een overbruggende functie tussen de business (uitvoering) en ICT. En je stimuleert ook bewustwording van het belang van correcte data binnen de organisatie – en dat iedereen daarmee zorgvuldig omgaat.

Ik maak deel uit van een team, maar ervaar veel vrijheid en flexibiliteit. Meestal ben ik twee dagen op kantoor en werk de rest van de week thuis.

 

Wat ik heel interessant vind, is dat je met diverse partijen uit de organisatie naar een probleem kijkt. We gaan bij het analyseren ervan echt de diepte in. Voor mij geldt: hoe ingewikkelder het is, hoe leuker. Het probleem oplossen is één ding; je moet ook afstemmen of de gekozen oplossing juridisch waterdicht is. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld in het verleden een fout is gemaakt. Dat wil je natuurlijk proactief rechtzetten. Hoe communiceer je zoiets naar de deelnemers? Dat maakt het werk ontzettend dynamisch. Ook de technische ontwikkelingen volgen elkaar doorlopend op. Intern gaan we over op een nieuw tooling, extern komt het nieuwe pensioenstelsel eraan. Je werkt in een snel veranderende omgeving, daar moet je wel mee om kunnen gaan.

 

Jezelf voortdurend blijven ontwikkelen is dus heel belangrijk. Dat APG een oneindig groot opleidingsaanbod heeft, was voor mij een aantrekkelijk motief om te solliciteren. Je krijgt volop gelegenheid om tijdens je werk cursussen te volgen. Zo heb ik hier de trainingen gevolgd om Data Steward te kunnen worden. En recent heb ik een cursus Python gedaan, dat is een programmeertaal.

Binnenkort start ik met een cursus PowerBi. Als je laat zien dat je ervoor wilt gaan, biedt APG alle mogelijkheden om je te ontplooien.”

Jezelf voortdurend blijven ontwikkelen is hier heel belangrijk