Ik ben erdoor verrast hoe snel ik vooruit schiet.

Stefan Belleflame, Trainee digital & data analytics

 

“De vacaturetekst voor het traineeship bij APG sprak me aan. Vooral het idee dat je alle kanten van het bedrijf te zien zou krijgen en enorm veel kon leren. Dat, in combinatie met de grote datasets die APG in beheer heeft én de maatschappelijke betrokkenheid, trok me over de streep om te solliciteren.

 

Door corona ging alles digitaal. Assessments, gesprekken, een video van jezelf opnemen. Op zich ging dat prima, al had ik liever iedereen in het echt gezien. Op matchday, de belangrijkste dag van het selectieproces, zag ik mijn ‘concurrenten’ voor het eerst. Ik had drie sollicitatiegesprekken van elk 25 minuten, steeds met andere mensen met verschillende achtergronden. Best spannend, maar ik merkte al gauw dat ze echt geïnteresseerd in me waren. Dat gaf me zelfvertrouwen.

 

Mijn achtergrond in accountancy en business intelligence sloot goed aan bij de vacature. Het blijkt een gouden combinatie voor dit traineeship, dat zowel een technische als een inhoudelijke component heeft. Door de werkzaamheden van APG herken ik wat ik bij accountancy en finance geleerd heb. Daarnaast gebruik ik kennis uit business intelligence om bedrijfsproblemen op te lossen, zoals bij data verwerken en het bouwen van dashboards.

 

Als trainee heb je de kans om naar verschillende afdelingen te hoppen en verschillende opdrachten uit te voeren. Je ontdekt dat er achter elk stukje van het pensioenproces, hoe onbeduidend ook, een hele wereld vol verhalen schuilt. Ontzettend boeiend is dat. Op dit moment zit ik bij Asset Servicing. Zij houden zich bezig met het afhandelen van zogeheten corporate actions: als bedrijven waarvan we aandelen bezitten bijvoorbeeld dividend betalen, kan dat in cash of in aandelen gebeuren. Die keuze moet worden voorgelegd aan de mensen die de portfolio’s beheren, en dat doet Asset Servicing. Ik ben op de puzzel gezet om keuzes uit het verleden te analyseren. Aan de hand van een dataset met alle keuzes tot nu toe, probeer ik een dashboard te bouwen en het huidige bedrijfsproces te verbeteren. Een uitdagende opdracht.

Ik ben erdoor verrast hoe snel ik vooruitschiet. Tijdens het traineeship leer je nog meer dan ik had verwacht. Ik kon naast mijn traineeship gelijk starten met een opleiding tot Chartered Financial Analyst. Elk bedrijf geeft hoog op over zijn eigen leeromgeving, maar APG maakt het echt waar. Collega’s zijn supervriendelijk en nemen uitgebreid de tijd om je dingen uit te leggen als je naar ze toe stapt. Als trainee mag ik overal meekijken. Mijn persoonlijke mentor staat hoog in de organisatie, dat laat ook wel zien hoe serieus APG trainees neemt.

Ik hoop dat ik uiteindelijk een soort expert binnen de organisatie word, in zowel accountancy en finance als data analytics. Ik denk dat dat echt waarde kan toevoegen. Je slaat zowat achterover van de hoeveelheid data die APG beheert. Daar kun je heel mooie dingen mee bouwen. Dat is ook wel het leuke aan dit werk, dat je echt dingen máákt. Je creëert iets wat er nog niet was.

 

Qua toekomstperspectief denk ik dat ik hier heel goed zit. Voor de komende jaren liggen hier genoeg uitdagingen. Niet alleen gedurende het traineeship, maar ook tijdens de rest van mijn carrière.”

 

#ziejijtoekomstbijapg

Je slaat zowat achterover van de hoeveelheid data die APG beheert.