Met één been in de toekomst, met één in het heden

Roland Gardeniers, IT architect

"Een IT-architect verschilt eigenlijk helemaal niet zo veel van een woningarchitect. Die laatste ontwerpt volgens de wensen van zijn opdrachtgever, maar moet zich ook houden aan allerlei regels en voorschriften. Ik zie dat mijn rol voor de infrastructuur van APG niet veel anders is. Als ik een opdracht krijg voor een technisch ontwerp houd ik rekening met de wensen van de klant, maar houd ik ook het totale systeemlandschap in de gaten. Ik zorg ervoor dat alles op elkaar is afgestemd en we geen exoten krijgen in de techniek. Net zoals de architect en de bewoners van een woonwijk geen industrieterrein willen in een straat met luxe villa’s.

 

Het vak van architect is behoorlijk in verandering. Waar vroeger achter een bureau ontwerpen en tekeningen werden gemaakt, wordt de rol van architect steeds praktischer ingevuld. Ik zit niet alleen achter de tekentafel om prachtige eindproducten op te leveren die in de praktijk helemaal niet zo goed blijken te werken. Steeds vaker beweeg ik tussen de verschillende stakeholders, bedenken we samen oplossingen in creatieve sessies en ben ik betrokken bij de realisatie van de digitale oplossingen. Daarbij ligt de focus steeds op het einddoel. Eigenlijk staat een architect met het ene been in de toekomst om mede te bepalen waar we heen gaan. En met het andere been staat hij in het heden, om de organisatie mee te kunnen nemen en te leiden naar die toekomst. Daarvoor moet je alles uit de kast halen: communicatie, kennis van de inhoud, mensen verbinden.

Mijn specialisme is infrastructuur, hoewel ik af en toe ook een uitstapje maak. Want ik vind het heel fijn om me breed te ontwikkelen. Zo heb ik bijvoorbeeld meegewerkt aan het ontwerp van diverse informatiesystemen en centrale infrastructuurcomponenten die opereren vanuit onze eigen datacenters. Nu ben ik juist weer bezig met het nieuwe pensioencontract. Daarin zorg ik onder andere voor een optimale aansluiting van gewenste functionaliteit en techniek en bedenk ik mee hoe we deze grote klus gaan klaren.  Een paar jaar geleden heb ik de DevOps manier van werken, de zogenaamde automatisering van de automatisering, mee ontworpen. Alleen bleef het die keer niet bij ontwerpen alleen. Ik ben daar ook eigenaar van geworden. Ik werd dus (tijdelijk) product owner terwijl ik eigenlijk gewoon architect ben. Dat deed ik om het technisch ontwerp zo optimaal mogelijk van de grond te krijgen en snel aanpassingen te kunnen maken. Ik heb er enorm veel van geleerd. En dat is zo fijn hier, je kunt je ontwikkelen zoals je wilt."

 

#ziejijtoekomstbijAPG

Af en toe maak ik een uitstapje.