Stilstaan bij de reden dát we investeren

Odette Mutsaers, Oud Trainee investment & portfolio management, nu Portfoliomanager Credits

 

“Ik deed een Master Finance, na mijn Bachelor Economie een logische keuze. Maar ik deed ook een Master Filosofie. Het verplichte vak Bedrijfsethiek bij Economie vond ik heel interessant. Je kijkt op een niet-kwantitatieve manier naar de economie en samenleving. Zowel in de Bachelor als Master krijg je redelijk traditionele stof, dus veel vanuit de kwantitatieve hoek. Aan de ene kant is dat goed. Investeren en beleggen betekent nou eenmaal dat je kwantitatief goed onderlegd moet zijn. Maar ik heb ook geleerd welke vormen een economie kan hebben, welke uitwerking dat heeft op hoe mensen met elkaar omgaan en welke modellen, rollen en verantwoordelijkheden je binnen organisaties hebt.

 

Ik heb overwogen om voor een promotieplek te solliciteren, maar zocht toch meer samenwerking en een link met de samenleving. Ik raakte geïnteresseerd in een traineeship, omdat je werkt, maar ook op persoonlijk vlak begeleiding krijgt. Als je van de universiteit komt, kan dat helpen, omdat je je nog niet bewust bent van eventuele valkuilen in je werk. Ik zocht een organisatie waarbij ik bezig kon zijn met investeren en beleggen, maar ook waar stilgestaan wordt bij duurzaamheid en de reden dát we investeren. Dat maakt voor mij pensioen zo interessant.

Ik zat ook ergens anders in de laatste ronde voor een traineeship, maar daar had ik minder keuzevrijheid qua opdrachten. Bij APG krijg je de ruimte om bij verschillende afdelingen een opdracht te doen. De eerste opdracht krijg je toegewezen. Als je nieuw bent, is het wel fijn dat dat voor je wordt bepaald. Bij Treasury & Trading werkte ik aan een platform om derivaten management efficiënter te maken. In een klein team met veel onderling contact en korte lijnen.

 

Door de vier opdrachten krijg je, veel meer dan bij een baan, de kans om verschillende afdelingen te ervaren. Zo ontdek je wat na het traineeship bij je past en dat vind ik een groot pluspunt. Afhankelijk van de afdeling kan het type werkzaamheden of het type producten heel anders zijn. Nu denk ik nog dat het allemaal bij me kan passen, maar in de praktijk is dat misschien anders.”

 

#ziejijtoekomstbijAPG

Doordat je zoveel verschillende afdelingen ziet, ontdek je wat bij je past.