Door het traineeship kwam ik erachter dat infrastructuur perfect bij mij past

Lea Sporken, Oud-trainee en nu Portfoliomanager bij het Infrastructuur-beleggingsteam

 

“Na mijn bachelor fiscale economie en mijn master financiële economie twijfelde ik om een tweede master te doen. Ik wist dat ik iets met investeren wilde doen, maar niet precies wat. Toen ik het traineeship van APG voorbij zag komen, besloot ik daarop te solliciteren. Ik kende APG al omdat ik er stage had gelopen tijdens mijn bachelor, en wist dus dat het er – hoewel de pensioensector een stoffig imago heeft – allesbehalve saai is. APG is een grote speler als vermogensbeheerder en dient bovendien een maatschappelijk belang. Dat sprak me aan.

In oktober 2017 begon ik aan mijn traineeship. Ik vond het toen vooral belangrijk om te ontdekken wat ik nou echt leuk vond om te doen. Ik heb bij drie verschillende afdelingen opdrachten gedaan. Dat is het mooie aan zo’n traineeship: je kunt overal kijken en krijgt zo een goed beeld van de werkzaamheden. Zo kun je ervaren wat wel en niet bij je past. Bij mij heeft het ertoe geleid dat ik op een plek terecht ben gekomen waarvan ik van tevoren niet had verwacht dat ik het er zo naar mijn zin zou hebben.

Ik zit bij het infrastructuurteam. We beleggen wereldwijd in private bedrijven op het gebied van infrastructuur zoals energie-, transport-, en telecombedrijven en nemen vaak een groter belang, waardoor we veel invloed hebben op de bedrijven waarin we investeren. Omdat je bij private investeringen echt naar een deal toe werkt, is het heel dynamisch. De werkdruk kan hoog zijn, we maken soms lange dagen. Voordat ik aan het traineeship begon, dacht ik dat dit niet bij mij zou passen. Maar eenmaal bij dit team bleek ik het juist leuk te vinden om onder strakke deadlines te werken, in bepaalde periodes te pieken om daarna weer even tot rust te komen. Als ik het traineeship niet had gedaan, was ik wellicht nooit deze richting opgegaan.

 

In de tweeënhalf jaar dat ik er nu zit, is onze portefeuille gegroeid van 12 miljard naar 20 miljard. Veel van die beleggingen zijn duurzaam, daar zet APG echt op in. Goed rendement behalen is belangrijk voor de pensioenen, maar het is nog mooier als je met die investeringen iets kunt bijdragen aan de maatschappij.

 

Het leuke aan werken bij APG is dat je de vrijheid krijgt om van alles uit te proberen en constant kunt blijven leren. Het traineeship is één groot leer- en ontwikkelingstraject, maar nu ik ben uitgestroomd wordt het nog steeds gestimuleerd om cursussen te volgen. In mijn huidige rol word ik dagelijks uitgedaagd en kan ik mij de komende jaren verder ontwikkelen. Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin.”

 

#ziejijtoekomstbijapg

Goed rendement behalen is belangrijk, maar het is nog mooier als je iets kunt bijdragen aan de maatschappij.