Alles wat ik altijd heb gedaan als interimmer, komt samen in deze rol

Gonneke Cammel, People Manager Shared IT Services

 

"Na 25 jaar als zelfstandig ondernemer in de HR te hebben gewerkt, kreeg ik de kans om bij APG in vaste dienst te gaan. Ik had net een enorm project afgerond voor APG, het Future Center, gericht op de duurzame ontwikkeling van alle medewerkers. Toen ik werd gevraagd voor de functie van interim People Manager, heb ik ja gezegd. En ik vond het zo leuk dat ik nu dus in vaste dienst ben. Ik krijg er veel vragen over, want zo’n beweging van interim naar vast is zeer ongebruikelijk; de meeste mensen doen het andersom. Het was voor mij geen keuze uit armoe, integendeel, ik had gewoon heel veel zin om in deze fase van mijn carrière deze rol te gaan vervullen bij Shared IT Services (SIS).

 

Ik vond het wel spannend, want ik werk nu dus op de afdeling SIS terwijl ik helemaal geen IT-achtergrond heb. En ook met de agile manier waarop we hier werken, had ik geen ervaring. Maar het mooie bij APG is dat je hier ook zonder die specifieke ervaring heel veel kansen krijgt. Met leiderschap heb ik namelijk wél veel ervaring, en dat bleek voldoende.

 

Bij APG wordt net als bij veel andere bedrijven erg ingezet op het binnenhalen van jong talent – mijn eigen dochter werkt er inmiddels ook – maar je hebt net zo goed mensen nodig zoals ik, die in de laatste fase van hun werkende leven zitten. Wij brengen veel kennis en ervaring mee en juist wij kunnen de jongere generatie onder onze hoede nemen. Andersom leer ik ook veel van jongere collega’s, en dat geeft energie.

Als People Manager ben je als leidinggevende verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ‘jouw’ medewerkers, in mijn geval zijn dat er ruim veertig. Waar sta je nu, waar ga je naartoe en wat is daarvoor nodig? Een andere collega gaat over de inhoud. Het leuke aan deze rol vind ik dat alles wat ik altijd heb gedaan als interimmer erin samenkomt. Leiderschap, HR, ontwikkelen van medewerkers maar ook het oppakken van grote strategische thema’s. Alles wat ik tijdens mijn carriére heb geleerd kan ik nu toepassen en ‘teruggeven’, als het ware. Het is een win-winsituatie, zowel voor SIS als voor mij. Ik heb echt het gevoel dat ik impact kan maken.

 

Ik werk veel liever met mijn team samen dan dat ik boven hen hang als leidinggevende. Het geeft me veel voldoening als ik zie dat mensen oppikken wat je ze meegeeft en op die manier stappen zetten. En het allerleukste vind ik het als mensen het gevoel krijgen dat ze dat helemaal zelf hebben gedaan. Als jonge leidinggevende zit je vaak op credits te wachten, maar dat heb ik op mijn leeftijd helemaal niet meer. Ik hoef me niet meer te bewijzen. Sterker nog: ik vind het heel belangrijk om te laten zien dat fouten maken oké is. Als ik een enorme fout maak, gooi ik dat gewoon op tafel. Door mezelf als leidinggevende kwetsbaar op te stellen, hoop ik jongere collega’s mee te geven dat ze niet bang hoeven te zijn om fouten te maken.

 

APG is een warm bad, ik voel me hier als een vis in het water. Ik blijf dit werk doen zolang ik het leuk vind en het gevoel heb dat ik van toegevoegde waarde ben. Dat is voor mij het allerbelangrijkste."

 

#ziejijtoekomstbijapg

Alle ervaring die ik heb opgedaan, kan ik nu 'teruggeven'.