Ik wil trots zijn op wat ik heb bereikt

Christos Saltapidas, Oud Quant trainee, nu Portfoliomanager Commodities

 

“Ik heb een Bachelor Wiskunde in Griekenland gedaan en een Master Financial Mathematics in Zweden. Ik kwam naar Nederland voor een stage, maar die sloot niet echt goed aan op m’n studie. Ik wilde wel graag in het land blijven en ben daarom op zoek gegaan naar een traineeship.

 

Ik zag het Quant traineeship van APG, dat precies overeenkomt met m’n studie. APG lijkt de enige organisatie in asset management of finance, die een 100% Quant traineeship aanbiedt. Dus met een sterke link naar wiskunde, programmeren en technische onderwerpen. Ik vond het fascinerend om te zien dat je wiskunde kunt doen waarmee je het leven van mensen kunt beïnvloeden. APG gaf me een kans en die heb ik gegrepen. Mijn selectieproces vond online plaats. Het duurde best lang, maar ik vond vooral de laatste stappen erg leuk, zoals met de andere kandidaten aan een case werken.

 

Mijn eerste opdracht was bij Asset Liability Management, waar ik inzicht had in beide kanten van de balans. Je bekijkt de activa en of ze in de pas lopen met toekomstige verplichtingen. Ook paste ik modellen toe voor besluitvorming over kortingen of indexatie van pensioenen. 

Daarna zat ik op de handelsvloer bij de aandelendesk. Dit was echt een hele leuke ervaring omdat ik middenin de actie zat en veel zag, van executie van grote orders, en pricing van derivaten tot waarderingsmodellen. Ik hielp de aandelendesk om de prestaties van onze executie algoritmes in kaart te brengen onder verschillende marktomstandigheden, met gebruik van Unsupervised Learning.

Ik kan soms wat negatief zijn. Als ik een doel behaal, relativeer ik snel. ‘Ja, ik heb het gedaan, maar zo bijzonder is het niet.’ Ik wil trots zijn op wie ik ben en wat ik heb bereikt. Daar worden we bij geholpen in trainingen. Na de eerste tweedaagse sessie heb ik me een paar weken rustiger gevoeld en zag ik dingen anders. APG biedt handige tools voor persoonlijke ontwikkeling en om jezelf te leren kennen: wat is jouw ‘why’, wat is jouw ultieme doel? Het traineeship is meer dan een baan.

 

Ik zou iedereen willen uitnodigen om te solliciteren. Ik dacht “het is een grote Nederlandse organisatie, misschien nemen ze geen internationale kandidaten aan, misschien heb ik niet de juiste achtergrond en maak ik geen kans.” Solliciteren laat zien dat je ambitie hebt. Als je door de selectie komt, krijg je er veel voor terug. Het klinkt cliché, maar probeer niet om indruk te maken op de directie of HR in het selectieproces. Wees gewoon eerlijk en jezelf. Dat is wat ik heb gedaan.”

 

#ziejijtoekomstbijAPG

Als je door de selectie komt, krijg je er veel voor terug.