Een interessante uitdaging is sneller, veilig en generiek betalingsverkeer

Cees Huijerjans, DevOps engineer

Vroeger wilde ik mijn eigen bloemenstal of hoveniersbedrijf. Totáál niet in lijn met wat ik nu doe. Mijn vader werkte in de groenvoorziening en was beheerder van een begraafplaats. Mooi werk dat ik mezelf ook zag doen, maar toen ik suikerziekte kreeg is zwaar lichamelijk werk mij ontraden.

 

Op zoek naar een kantoorfunctie belandde ik in 1982 op het archief van ABP (nu onderdeel van APG). In de avonduren pakte ik studies op, had verschillende banen in de hoek van de bancaire processen en deed ervaring op in ICT. Tien jaar terug kreeg ik de opdracht om het betalingsverkeer binnen APG veiliger te maken. Het idee, een generieke betalingstool, bleek een duurzaam systeem. Tot op de dag van vandaag gebruiken we het voor zo’n zestien miljoen pensioenbetalingsprocessen op jaarbasis.

 

Als DevOps engineer ben ik de spin in het web die specifieke applicaties en infrastructuur optimaliseert, verbetert, vernieuwt en monitort. Zinvol werk, want hiermee draag ik concreet bij aan betrouwbaar en veilig betalingsverkeer in de keten van APG.

In ICT gebeurt ontzettend veel. Een interessante uitdaging is sneller betalingsverkeer, zodat de ontvanger binnen vijf seconden over het geld kan beschikken. Daar hebben we nu nog een paar uur voor nodig. Een andere ontwikkeling is transparanter betalingsverkeer. Het idee is dat we straks betalingen van begin tot eind kunnen volgen, tussen banken en landen. Als we als APG de hele keten in beeld hebben, kunnen we exact zien hoe lang een bank over een betaling doet en of hij kosten in rekening brengt. Cruciaal als je bijvoorbeeld bij klachten snel moet achterhalen wie, wat en wanneer heeft betaald.

 

Ik zie dat ik door de ruimte en de open bedrijfscultuur van APG elke dag met ICT kan meedenken over innovatie en creatieve oplossingen. APG heeft me in 38 jaar veel gebracht. Ik heb veel kansen gekregen en gepakt. Dat ik van nature leergierig en nieuwsgierig ben, heeft me ook geholpen om verder te komen.”


#ziejijtoekomstbijAPG

APG heeft me in 38 jaar veel gebracht.