Van toevallige ontmoeting tot succesvolle referral

Medewerkers die zelf kandidaten aandragen voor een functie bij APG, spelen een essentiële rol in het binnenhalen van getalenteerde medewerkers. Een mooi voorbeeld hiervan is de succesvolle referral van Thomas Brouwer door zijn voormalig studiegenoot en huidige collega Anke Cornelisse. Wat begon als een toevallige ontmoeting in Groningen, leidde uiteindelijk tot een plek in het traineeship van APG. Een gesprek met Anke en Thomas laat zien hoe waardevol en authentiek deze connecties kunnen zijn.

 

"Thomas en ik kenden elkaar via de studentenvereniging in Groningen", begint Anke. "We hadden wat gemeenschappelijke connecties, en zo wist ik wie hij was. Op een dag kwamen we elkaar weer tegen bij een recruitment evenement in Groningen. Tijdens een praatje bij de borrel vroeg ik hem naar zijn plannen en ambities. Dat gesprek bleef hangen, want het klonk alsof zijn toekomstplannen goed aansloten bij APG."

Die toevallige ontmoeting was het begin van een serie gesprekken. "We hebben nog drie of vier keer gebeld", vertelt Anke. "Ik deelde informatie over het traineeship en probeerde hem een goed beeld te geven van wat het inhield, zonder te pushen. Ik wilde dat Thomas zelf de klik zou voelen met de organisatie."

 

Even op en neer vanuit Taiwan
En die klik bleek er te zijn, inmiddels is Thomas aan het werk bij APG. Wat hem vooral aanspreekt in zijn werk, is dat hij impact kan maken. "Ik was op zoek naar een plek waar je niet alleen voor aandeelhouders werkt, maar ook iets goeds doet voor de wereld", legt hij uit. "Daarnaast spraken de brede mogelijkheden binnen het traineeship me erg aan. Tijdens mijn sollicitatie zat ik in Taiwan voor een uitwisseling. Toch hielden Anke en ik contact, wat me hielp om goed voorbereid te zijn. Uiteindelijk vloog ik zelfs op en neer voor de laatste gespreksronde."

 

Anke herinnert zich die fase goed. "Ik vond het spannend dat hij speciaal voor dit gesprek terugkwam uit Taiwan. Het moest écht de juiste keuze zijn voor Thomas. Ik wilde helemaal eerlijk zijn en hem geen verkeerd beeld geven."

Goed geïnformeerd
Die eerlijkheid is volgens beiden essentieel. "Ik vertel altijd open over hoe het werken bij APG is", zegt Anke. "Het is een grote organisatie, heel iets anders dan bijvoorbeeld een kleine start-up met een jeugdig personeelsbestand. Daarover wil ik geen misvattingen laten bestaan. Die openheid zorgt ervoor dat mensen goed geïnformeerd aan hun avontuur beginnen."

 

Thomas beaamt dat de informatie van Anke hem heeft geholpen en waardeert haar eerlijke aanpak. "Ik wist wat ik kon verwachten. Dat scheelt, zeker bij een traineeship waar je actief moet netwerken om je volgende rotatie te kiezen. Die eerlijkheid maakt je keuze ook bewuster. Daarnaast was het heel handig om wat praktische tips te krijgen over APG als werkgever."


Thomas deelt een van die tips: "Anke vertelde dat iedereen zich formeel kleedt voor een gelegenheid als de matchdag (de laatste ronde van het sollicitatietraject, red.) maar dat casual prima is voor de werkdag. Die kleine dingen maken een verschil."

 

Traineeship bij APG relatief onbekend
Zonder het contact met Anke had Thomas waarschijnlijk niet gesolliciteerd bij APG. "Tijdens mijn studie lag de focus vaak op de grote banken", zegt hij. "Van APG had ik slechts zijlings gehoord. Maar dankzij Anke kreeg ik inzicht in de rol van APG. Ze heeft me laten zien dat vermogensbeheer bij een pensioenuitvoerder een heel andere dynamiek heeft dan bij banken.”

 

Anke beaamt dit: "Het traineeship bij APG is nog relatief onbekend en het is voor studenten lastiger om zich een beeld te vormen van een pensioenuitvoerder dan van bijvoorbeeld een grote bank. Het voelt goed om daar verandering in te brengen door mijn eigen ervaringen te delen. Ik ben zelf namelijk ook gestart als trainee bij APG."

 

Ambassadeur zijn
Op de vraag of Thomas zelf ambassadeur zou willen zijn voor APG, antwoordt hij volmondig ja. "Mijn vrienden weten al hoe enthousiast ik ben. Als mensen geïnteresseerd blijven na het eerlijke verhaal, is dat alleen maar een pluspunt."

 

Anke benadrukt dat iedereen binnen APG hierin een rol kan spelen, of je nu direct met recruitment bezig bent of niet. "Kijk af en toe naar de vacatures, praat erover met mensen uit je netwerk. Zelfs als het niets voor jou is, kun je misschien iemand anders helpen."

 

Oproep

Referrals bij APG zijn meer dan een netwerkuitbreiding; het zijn verhalen over verbinding, vertrouwen en gedeelde waarden. Het voorbeeld van Anke en Thomas laat zien dat elke connectie waardevol kan zijn. Dus, mocht je een talentvolle vriend(in), collega of buurman/vrouw kennen die goed bij APG past: aarzel niet om hen voor te stellen. Je weet nooit waar een simpele introductie toe kan leiden.

Referralprogramma The Connection: draag een kandidaat aan op een vacature bij APG

 

Ken jij iemand voor een vacature bij APG? Op de website The Connection, APG Referralprogramma | Werken bij APG vind je alle informatie die je nodig hebt om met een paar drukken op de knop een bekende aan te dragen. En misschien wordt jouw kandidaat wel aangenomen en ontvang jij – net als Anke - een beloning van bruto 2.000 euro. Je vindt een directe link naar de Referral-website op:

  • De homepage van intranet: onder het kopje ‘Samen Bouwen’

  • Werkenbijapg.nl in het hoofdmenu

  • Tip: sla de link op onder je favorieten!