De kracht van innovatie is snelheid

Alma Wolhuter-Slabbert, education manager  

“Ik zie innovatie als openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Die pak je op en trek je naar je toe. Bij innovatie wacht je niet tot een leidinggevende vertelt wat je moet doen, je hebt alleen een stip op de horizon nodig en een antwoord op de vraag ‘wie gaat ermee aan de slag?’.

 

Onze innovatieafdeling, De Groeifabriek, zit op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen waar we samenwerken met start-ups of kennisinstellingen, zoals hogescholen en universiteiten. Intern worden we ‘de kraamkamer van APG’ genoemd, een plek waar grote en kleine ideeën worden geboren. Zoals de Bewijs van leven-app voor mensen die pensioen ontvangen in het buitenland. Nu moeten ze nog ieder jaar fysiek langs bij een ambassade of consulaat. Met de app, een QR-code en een selfie leveren ze het levende bewijs vanuit hun luie stoel. Het mooie van deze app is de snelheid waarmee het van de grond komt. Er is al langer behoefte aan een klantvriendelijker systeem voor gepensioneerden in het buitenland, maar door Covid-19 wordt zoiets ineens urgent.

Met dit soort innovaties maken we niet alleen de business en pensioendeelnemers happy, we maken hier ook naam mee buiten APG. De pensioenwereld ziet ons als front runner. De jury van IPE (Europese publicatie voor institutionele beleggers en pensioenfondsen) die ons in 2019 de gouden award in de categorie ‘Pension Fund Achievement of the Year’ uitreikte, sprak zelfs over APG als influencer.  

 

Tegenover de successen staan ook mislukkingen, zoals een experiment om eenzaamheid bij ouderen aan te pakken via een soort dating-app. Al bij de onderzoeksfase ging het mis. De proefkonijnen die we via een ouderenorganisatie vonden, waren alles behalve eenzaam. Ook een matchingdashboard voor onze HR-afdeling met data uit externe en interne kanalen redde het niet. Het is een goed idee, totdat je wordt geconfronteerd met de realiteit; tijdgebrek en privacy-uitdagingen. Dan besluit je te stoppen, want de kracht van innovatie zit ‘m vooral in de snelheid. Van idee naar onderzoek, bouw, validatie en besluit. De ene week gaan we linksaf en de volgende week rechtsaf, maar altijd in sneltreinvaart. Ik hou ervan."

 

#ziejijtoekomstbijAPG

De jury sprak zelfs over APG als influencer